Geschiedenis

tamo 1

Shaolin  Kempo, niet te verwarren met Kendo (Japans stok-/zwaardvechten) en het Shorinji KeNpo (Japans Kempo), is een (ongewapende) zelfverdedigingskunst  van Chinese origine waarbij zowel armen als benen systematisch worden getraind. Een (onverwachte) aanvallende vijand kan hiermee worden uitgeschakeld met een krachtsvertoon, alsof er wapens worden gebruikt. Volgens de legende zou zij zijn ontstaan uit de vecht-/verdedigingstechniek die meer dan duizend jaar geleden door de Indiase monnik Ta Mo zou zijn geleerd aan monniken van het Shaolin Klooster in de Chinese provincie Honan.

tamo klooster


Ta Mo, ook wel bekend onder de Indiase naam  Boedhidhirma, zou deze “kunst van het overleven” aan de monniken hebben geleerd om hun lichamelijke konditie te verbeteren, zodat ze niet steeds in slaap zouden vallen tijdens de (langdurige) meditaties. Ta Mo wordt tevens gezien als de grondlegger van het  “Zen – Boedhisme”,  een belangrijke stroming binnen het  Boedhisme, waarbij de meditatie centraal staat.

Het Shaolin Klooster werd befaamd om zijn vecht-/verdedigingskunst, die men ook wel met de naam ” SHAOLIN” aanduidde. Het Shaolin verbreidde zich over grote delen van China en vele andere stijlen ontwikkelden zich hieruit.

Munks

Via Indonesië, waar (ook nu nog) een grote bevolkingsgroep woont, kwam de Shaolin vecht-/verdedigingskunst rond de jaren vijftig naar Nederland. Het kreeg hier de naam ”KEMPO”, aangezien het ten tijde van de introduktie in Nederland ondermeer werd beïnvloed door het in opkomst  zijnde Japans Karate. Toch zal de leek duidelijk het verschil kunnen zien tussen het  Kempo en het Karate. Het Karate bevat over het algemeen meer strakkere bewegingen, die veelal recht toe recht aan zijn, terwijl het Kempo daarentegen vloeiender (gracieuser) en minder direkt is . De  bewegingen zijn vaak cirkelachtig en er worden veel open handtechnieken en lage standen gebruikt.

Het Kempo heeft tevens een grotere verscheidenheid aan technieken, waarvan een aantal zijn afgeleid van dieren (tijger, kraanvogel,  slang etc…), een kenmerk van de oude Shaolin Vecht-/ verdedigingskunst.

Het woord Kempo is een verzamelnaam voor gevechtskunsten. Er zijn diverse varianten zoals Kosho Shorei Ryu kempo (uit Hawai), kenpo kai (uit Japan) en Amerikaans Kenpo.

In Nederland zijn er diverse stromingen van het Kempo aanwezig.