Over ons

SPORTSCHOOL SEGERS Sportschool Segers is een Rijks-/ en Bonds erkende school waar de Chinese gevechtskunst Shaolin Kempo op verantwoorde wijze wordt beoefend. De school is op 3 november 1972 door Hans Segers te Voorburg opgericht en later naar Den Haag verhuisd. De school in Zoetermeer is op 5 november 1980 opgericht en daarna is er nog een locatie in deze gemeent bijgekomen. Momenteel is sportschool Segers op 3 verschillende locaties actief en heeft hierdoor enigszins een “regionaal karakter”.

Sportschoolhouder en Hoofd-instrukteur Hans Segers (6e dan) is geen onbekende in de wereld der krijgskunsten (Budo / Wu Shu), want meer dan 58 jaar geleden (op zijn 9e jaar) is hij begonnen met Judo bij Han Mulder (sportschool Mulder) en heeft dit tot de zwarte band gedaan. Daarna heeft hij, eveneens tot zwart, het Kyokushinkai Karate (hardste stijl) getraind bij Henri Seriese en wijlen Harry Cozijn , waar allround freefighter Kurasaki (onverslagen kampioen van Japan) regelmatig als gastdocent les gaf. Vervolgens heeft Hans nog workshops en prive-lessen gevolgd in Taekwondo, boksen, Wing-Chung. Uiteindelijk heeft Hans het Shaolin Kempo geleerd van sifu Rene Scharff in Waddinxveen, waar hij ook een van zijn (hoofd)assisten was. Examens werden o.a. onder supervisie van Jimmy Bax afgenomen.

in 2008 behaalde Hans Segers de 5e dan

in 2008 behaalde Hans Segers de 5e dan

Momenteel heeft Hans al meer dan 25 zwarte banders en hogere dan-graad houders opgeleid, waarvan een aantal hem assisteren tijdens de trainingen. Harald den Houter, Leo Ponse en Prakash Ramnandanlal zijn al ruim 36 jaar bij de school actief en behoren daardoor tot zijn oudsten.

Op het gebied van wedstrijden / toernooien teltde sportschool in de loop der jaren vele kampioenen die het eremetaal in de wacht wiseten te slepen, zowel voor kata (stijlvormen) als Kumite (vije gevecht).

Naast de regulaire trainingen organiseert de school ook examens, wedstrijden, demonstraties, workshops, open dagen, gast-trainingen en gezamenlijke etentjes.

Een aantal Kempo-scholen in Nederland, waaronder sportschool Segers, heeft zich in 1980 aangesloten bij de Karate-do Bond Nederland en daarbij is eveneens het “standaard” exameneisen-pakket van deze stijlgroep vastgelegd. Men spreekt dan ook weleens over het KBN-Kempo, in tegenstelling tot de overige stijlgenoten, die (nog) niet in deze Bond verenigd zijn. Sindsdien is deze stijlgroepering in alle opzichten flink gegroeid geniet zowel nationaal als internationaal haar erkenning.

Naast het Shaolin Kempo worden er maandelijkse Hoge Band-traingen en Kobudo-stages (training in het gewapend gevecht) gegeven door gastdocent Jan Bezemer (7e dan Kempo / 4e Ryuku-Kobujitsu). Jan is reeds jaren instructeur zelfverdediging bij zowel de Nederalndse als Franse Politie en verzorgd ook de trainingen van diverse arrestatie-eenheden.  

Erkende sportschool

Kempo Hans Segers portret.jpg

Sportschool Segers is op 3 november 1972 door Hans Segers opgericht en heeft onlangs (in het jaar 2022) haar 50 jarig jubileum gevierd. De school is lid van de onderstaande Bonden / Organisaties:

  • Karate-Do Bond Nederland (KBN)

  • Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK)

  • Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland (SOKN)

 

Karate-Do Bond Nederland (KBN)

De Karate-Do Bond Nederland (KBN) is als enige door Ministerie van VWS en NOC * NSF erkende overkoepelende organisatie in Nederland, die tevens is aangesloten bij Europese- / en wereldorganisaties. De KBN is tevens als enige "Olympisch" erkende Karatebond in Nederland. Alle aangesloten scholen moeten voldoen aan de strenge eisen van de Bond, wat o.a. inhoudt, dat er alleen les wordt gegeven door en onder supervisie van Rijks-/en Bonds gediplomeerde leraren.

 

Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK)

De Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK) is een vereniging die in 2009 notarieel is opgericht. Zij is een organisatie die het mogelijk maakt een heel spectrum aan krijgskunsten op één platform te verenigen. De NFK stelt zich ten doel:

Het stimuleren en (mede) verzorgen van een verantwoorde beoefening van krijgskunsten. Zij doet dit onder meer door uitwisselingsprogramma´s, seminars, stages, opleidingen, competities en publicaties. De bestudering van de krijgscultuur en van verwante cultuurgebieden te bevorderen; Het begeleiden en behartigen van de belangen van haar leden. Zij richt zich daarbij nadrukkelijk op wat mensen en organisaties verbindt en niet op wat hen scheidt, zij streeft naar eenheid vanuit groot respect voor verscheidenheid. Haar devies is niet voor niets: 'E Pluribus Unum' (eenheid in verscheidenheid).

De NFK heeft diverse grootmeesters binnen haar gelederen kunnen verenigen. Zij staan er voor klaar om hun kennis met u te delen.

 

Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland (SOKN)

In Nederland werd het Okinawa Kobujitsu (training in het gewapend gevecht) geïntroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 rechtstreeks onder Inoue trainde. Wim van der Leur (7e dan karate/6e dan Kobujutsu) volgde in zijn voetsporen en is inmiddels Branch Chief van Nederland. In Nederland is in 1990 de S.O.K.N. (Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland) opgericht. Door het lidmaatschap hebben de leden recht op deelname aan examens, trainingstages in binnen- en buitenland, zomerkampen en ontvangen zij elke 3 maanden een informatieblad. Er worden nationale- en internationale wedstrijden gehouden waarbij de nadruk ligt op stijl. Het graduatiesysteem begint met 5e kyu en er is examenstof tot 3e dan.

Sportschool Segers Hans Segers tijdens de les.jpg
Sportschool Segers Hans Segers tijdens de les 2.jpg

Waarom bij Segers

  • Zowel voor de recreant/sportliefhebber als de toekomstige kampioen..... ?

  • Zowel de armen als benen en zelfs het hoofd worden als “natuurlijke” wapens gebruikt

  • Tevens uitermate geschikt voor het ontwikkelen en vergroten van je conditie, lenigheid, reactievermogen, zelfvertrouwen en zowel fysieke als mentale weerbaarheid

  • Al je vaardigheden en het effect van de techniek kan je testen tijdens de examens, die jaarlijks (minimaal) worden gehouden

  • Met name jeugd en jongeren leren al vroegtijdig omgaan met hun eigen agressie en dat van anderen. Sociale omgangsvormen zoals: normen, waarden, discipline en respect voor anderen en de ontwikkeling van het kind staan hierbij hoog in het vaandel.

  • IEDEREEN kan hieraan meedoen, zowel meisjes als jongens en dames als heren t/m 90 jaar (?)

  • In deze onveilige en onzekere tijdbijna een “must” voor iedereen, met name voor meisjes en vrouwen

  • Geschikt voor alle leeftijden. Lessen in speciale groepen naar leeftijd (jeugd / jongeren / volwassenen) onder deskundige leiding /supervisie van een Rijks-/Bondsgediplomeerd leraar

  • Sportschool Segers behoort tot de oudste Budo-scholen van Nederland (en waarschijnlijk ook in Europa) en heeft inmiddels meer dan 44 jaar ervaring op het gebied van onderricht in deze efficiente, boeiende en interessantekrijgskunst