AD Haagsche Courant: "Sport maakt geest sterk"

Foto Hans uit de Haagsche Courant

Shaolin Kempo school is  "uit de hand gelopen hobby"

Hans Se­gers (63) geeft al veertig jaar les in de vechtkun­sten Karate en Shaolin Kempo, in zijn eigen Sportschool Segers. Hij slaat geen les over, zelfs niet als zijn been gebro­ken is. 'Het gevecht van de geest is het grootste gevecht.'

De grondlegger van twee sportscho­len in Zoetermeer (Velddreef en Kruiswater) en één in Den Haag is er trots op dat het dit weekend al­ weer veertig jaar geleden is dat hij zijn eigen sportschool oprichtte. Hij heeft duizenden leerlingen gehad, velen van hen wonnen kampioenschappen en andere prijzen en sommigen zijn al dertig jaar lid.

„Ik heb ook lesgegeven aan ge­handicapten. Eén jongen zat in een rolstoel en leerde weer lopen. Hij haalde uiteindelijk een bruine band en werd kampioen stijldansen," ver­telt Segers, die de graad '5e dan' heeft. „Ook heb ik nog de loco-bur­gemeester lesgegeven die sport in zijn portefeuille had. Die was bont en blauw, maar vond het wel leuk."

De instructeur geniet van de oosterse vechtkunsten, waarmee hij al op zijn negende begon. „Het ziet er spectaculair uit, maar later blijkt dat het je ook geestelijk vormt. Je wordt er niet alleen fysiek, maar ook gees­telijk sterker van;" legt hij het prin­cipe uit. „Als je je geest sterker wilt maken, dan moet je bovendien li­chamelijke ontberingen ondergaan. Dan train je de geest, die buit je uit. Die link wordt niet altijd gelegd."

De vechtsporter staat er om bekend dat hij altijd aanwezig is bij zijn lessen. „Zelfs als er maar één leerling kan, sta ik er" zegt hij. „Ook met een gebroken knie. Dat gebeurde een keer tijdens een les, toen ?iemand tegen mij aanviel en ik ver­keerd terechtkwam. Het deed veel pijn, maar dat laat ik natuurlijk niet merken. Na een paar dagen liet ik het toch maar nakijken en bleek het gebroken. De tijd erna gaf ik les in het gips en gebruikte ik de revalidatieoefeningen om toe te passen in de lessen:"

'Lichamelijke ontberingen nodig voor een sterke geest'

Segers begon 1972 met een karateschool, maar toen hij daar vergevorderd in was, stapte hij over op Shaolin Kempo. „Dat is een Chinese stijl die gracieuzer is dan Karate, wat rechttoe rechtaan is. Shaolin is veelzijdiger en kenmerkt zich vooral door een open hand en een lage stand," legt de grootmeester uit.

Hoewel de instructeur het er ontzettend druk mee heeft, blijkt de sportschool eigenlijk "slechts" een hobby te zijn: hij heeft ook nog een baan als financieel medewerker. „Het is niet goed om altijd hetzelfde te doen. Dit is een goede afwisseling. Shaolin is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het mooiste dat je kunt bereiken."

Segers is dan ook nog lang niet van plan om te stoppen. „Ik vind dit een fijne leefwijze en ik wil mensen wijzer maken, op de been helpen en begeleiden. Ik stop niet met mijn pensioen, ik sterf in het harnas."

Krant: AD Haagsche Courant Artikel: Hilde Straathof Foto: Harry Verkuylen